Meditációs motivációk és rendszeres gyakorlás kérdése

A bejegyzés elsősorban kezdő meditálóknak szól, akiknek nem célja a Valódi Én keresése.

Felnőttként gyakran vágyunk rá, hogy csökkenthessük a bennünk lévő szorongást, békésnek és sikeresnek érezzük magunkat, melyet a pénz, a megfelelni vágyás okoz. A stresszoldáshoz, önbizalmunk növeléséhez igénybe vesszük a sport levezető hatását, pszichológus vagy valamilyen szer segítségét, de egyre nagyobb rajongótábora van az ősi idők óta működő meditációnak is. Nem egyszerű?

Ezek felnőt korban is elsajátíthatók, de sokkal könnyebb lesz azoknak a gyerekeknek, akik már óvodásként, kisiskolásként elsajátítják a meditáció, a vizualizáció, a tudatos teremtés képességét.

.

A meditációval való kapcsolatunk könnyen torzulhat. Pl. könnyen válhat kötelességgé vagy éppen ellenkezőleg. Azt is hihetjük, hogy a meditáció nem igényel semmiféle erőfeszítést, odafigyelést, koncentrációt vagy laza figyelmet, amely szintén “erőfeszítést” igényel.

” Az elme edzéséhez szükséges erőfeszítés egy olyan hangszer, amelyen a húrokat pontosan a megfelelő mértékben kell feszesre húzni, hogy a hangszer jól szólaljon meg. … Ha túlhúzzuk, vagy figyelmünk túlságosan révedt marad, nem leszünk képesek rezonálni a pillanattal. ” – Sziddhárta Gautama Buddha

A meditációs nagy hagyományok legtöbb része sok javaslatot tesz arra, milyen életvitelt és attitűdöket kövessünk elősegítés képpen. Ilyen például a Jóga útja vagy a Budda tanításainak alapjaik.

A meditációs módszerek egyik része a figyelem ( sokféle figyelem és koncentráció létezik) fejlesztéséről, tudatosságról szól. A türelem hiánya vagy az unalom elsőként jöhet kihívásként. Sokszor szeretnénk, hogy történjen már valami, vagy éppen azt szeretnénk, hogy valami ne történjen már meg.  Ezek mind a jelenhez és magunkhoz való kapcsolódásban gátolnak minket. A helyzet, szituáció elfogadása a meditációban nem azonos a tűréssel vagy az apátiával. Következő alapvető hozzáállás, hogy meditációban kedvesek vagyunk magunkhoz. Nem ítéljük el magunkat, nem szidjuk. A meditáció elsősorban éberség mindennel szemben, tehát nem passzivitást kíván.

A célokat a meditáció idejére tegyük félre. A meditáció elkezdésekor tegyünk félre minden vágyunkat. Ne próbáljunk eljutni valahová vagy ne próbáljunk elérni valamit…

A tapasztalatom az, hogy testem egészségesebb és türelmem mint melléktermék jelenik meg az életben. Pl. az időnként orvosi kezeléssel leégetett kinövések egyszer csak eltűntek és már nem kellett 6 hónaponta újra- és újra leműtetni és mindenféle vitamint szedni azon címszó alatt, hogy ilyen-olyan vitamin pótolva legyen a szervezetemben, mert hiányzik.
A meditációkban előfordulhat hogy egyből nem érzékeljük a változást, de az is lehetséges, hogy valamilyen megdöbbentő élményünk lesz, és aztán ennek az élménynem az újra megélése hajt minket. Vigyázzunk, mindkettő eltorzíthatja a meditációnkat. A meditációban célok kitűzése, hasznos lehet, abban a esteben, ha ezzel “nem akarunk” semmit elérni, nem jelent a jelen értékelésében akadályokat. Inkább csak olyan kinyílás, lehetőség megadásáról van szó.  A meditáció valódibb énünk megtapasztalására irányul, így a cél kell, de akadályozhat is minket az elmélyülésben, ha valamilyen meghatározott célhoz ragaszkodás van a fókuszban. Ennek ellenére érdemes végig gondolni, miért szeretnénk elkezdeni meditálni és azzal tudatossággal foglalkozin.
Ezt írjuk össze egy lapra.
1. Üljünk le egyenes kényelmes ülésben. Lélegezzünk párat mélyen, és engedjül elcsendesülni légzésünket és csukjuk be a szemünket, majd tegyünk fel magunknak ezeket a kérdéseket:
– Milyen elvárásaim vannak a meditációval kapcsoltaban?
– Miben szeretnék változtatni amihez a meditációt hívom segítségül?
– Mi az, amiben több/más leszek általa?
– Miért szeretnénk meditálni?
2. A meditációt számos okból kezdhetjük el:

– Egészségügyi problémáinkat szeretnénk vele kezelni (holisztikus szemlélet alapján), pl. vérnyomás, stresszt szeretnénk minimalizálni, emésztési problémák, bőrfelületi elváltozások …
– Munkateljesítményünk növelését szeretnénk, feszültség csökkentése,
– Csak a kíváncsiság hajt
– Élet mibenlétének, értelmének kutatása,
– Valaki ajánlotta neked.
– Új szokásokat, attitűdöket szeretnél kifejleszteni magadban
– Tudatosságunkat szeretnénk fejleszteni
– Önmagunkat szeretnénk jobban érteni, megismerni

3. Bármi legyen az, írd le egy lapra és tedd el egy időre. Időnként érdemes lehet elővenni, hogy meszebbről látekintve lássuk változott-e az elvárásunk, célunk…

Összeségében a fentiek átgondolása sokat segíthet a számodra megfelelő meditációs típus kiválasztásában. Ezen tudatos átgondolás nélkül előfordulhat, hogy olyan meditációs formát próbálunk ki, amit nem szeretünk vagy nem tetszik. Ez pedig oda vezethet, hogy elfordulsz a meditációtól és megállapítod magadban, hogy nem tudsz meditálni vagy roszabb esetben nem látod értelmét.

A rendszeres gyakorlást legnagyobb mértékben az erős elhatározás segti elő. Ha az elején csak rövid időket szánunk rá, amelyet könnyedén meg tudunk valósítani, akkor kezdjük ilyen 5-10 perces meditációkkal. Érdemes alap emlékeztetőket beállítani magunknak. Alapvető életvitelünkbe való beépítés azelső fontos lépés, amely lehet az, hogy összekötjük valamilyen szokásunkkal, vagy életvitelünk egyéb aspektusaival. Ragaszkodjunk ehhez, vagy ha azt vesszük észre, hogy nem tudjuk ily módon beépíteni életvitelünkbe, akkor keresünk más formákat és szokásokat, melyekhez hozzá tudjuk kapcsolni.

A meditációk alatt lévő tapasztalatok sokszínűségének elfogadását kezejük tudatosan, ne ítéljül el magunkat, vagy nem váljunk böszkévé sem.

Jó gyakrolást!

Szeretettel ölellek!

Namaste!

Share this entry

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!