Nyomógombok kezelése meditációban

Biztos neked is megvannak azok a szituációk, amikor egy helyzet, vagy kommunikációs fordulat előhoz belőled régi mintázatokat, automatikus reakciókat.

Meditáció előkészítése:

Írj le olyan szituációkat, amikor valaki előhozta belőled ezt a mintázatot, azaz a nyomógombodat megnyomta, de nem voltál tudatában annak, ezért annak automata reakciói alapján működtél.

Mi történt ekkor? Milyen mintázataid jöttek elő? Milyen érzésed volt: Dühös voltál? Félelem lett úrrá rajtad? Úgy érezted nem szeretnek? …

Hol érezted ezt a testedben?

1. Pár mély légzés után figyelmünket tereljük a légzésre, ennek ki-be és a két légzés közötti végtelen szünetre.

2.NEGATÍV ÉRZELEMMEL MEDITÁCIÓ: Egy darabig figyeljük meg a fentiek alapján előkészített negatív érzelmeinket. Gondoljunk erre a boldogtalan eseményre, haragra, dühre, félelemre, emlékre, sérelemre, vagy bármi, ami erős érzelmi reakciót váltott ki belőled. A következőkben megpróbáljuk elengedni ezt az érzelmi mintát, helyzetet.

3.Szent pauza gyakorlása. Állj meg és lélegezz, figyeld a lélegzetedet. Ezzel gyakoroljuk tudatosságunkat, hogy a reakció ne ragadjon magával, edzük magunkat azzal, hogy elménket a légzésre irányítjuk és nem a reflex szerű érzelmi reakcióra. ( Ilyenkor gyakoroljuk, hogy a hatás és az ösztönös reakció közé beiktassunk egy tudatos állapotot, amely segítségével egy másik végkimenet érhető el, egy pillanatot, amikor a tudatunkban már megjelenik és dönteni tudunk a reagálásunk formái közül, vagyis nem vagyunk kitéve saját kondícionálódott ösztöneink szenvedéseinek. ) Mardjunk1-2 percig a pauza állapotában.

4. Majd megfigyeljük ( csak figyeljük) az érzelem tapasztalását a testben, ezért irányítsuk figyelmünket a testünkre. Hogyan, hol , milyen formában jelenik meg ez testünkben? Milyen változásokat érzünk testünkben, ezek milyenek? Hol hogyan okoz feszültséget, milyen a színe, alakja…? Hogyan hat ez a külömböző testrészünkre: arc, nyak, váll, mellkas, gyomor, hát…?

5.Ítélkezés nélküli figyelem. Tapasztaljuk ezt az érzelmet, érzetet ítélkezés nélkül. Próbáljuk átélni ezt az érzelmi nehézséget csupán mint egy fiziológiai jelenséget. Ne társítsunk hozzá mást, se véleményt se identitást se egzisztenciális jelentőséget. ( Ezek képzete okozhatja sokszor a valódi szenvedést.) A jelenségeket próbáljuk nem magunkévá tenni, csak meghagyni jelenségnek. Pl. Dühöt érzek a testben – megfogalmazás praktikusabb annál, mintha azt mondanánk, ezzel magunkénak megragadva helytelenül hogy: dühös vagyok. Figyeljük, tapasztaljuk pár percen keresztül az érzelmet, mint testi tünetet.

6. FELDOLGOZÁS: Vedd észre, érzékeld honnan jön ez az érzelem? Van valami mintázata, előzménye? Miért/ hogyan alakult ki?

7.A MÁSIK EMBER! Sokszor kötődhet ez egy másik emberhez is. Ebben az esetben ítélkezés, vélekedés nélkül próbáljuk beleélni magunkat a másik ember helyébe. Ha lehet ebből a nézőpontból próbáljunk magunkra tekinteni. Vegyük észre: ” Mindenki boldog akar lenni. Ez a személy azt hiszi valamiért, hogyha így tesz, az valamilyen módom boldoggá teszi.” Vizsgáld meg ezt a nézőpontot anélkül, hogy vélekednél, bármilyen módon helyesnek vagy helytelennek ítélnéd meg. Helyezd bele magad és meditálj így pár percig!

8.POZITÍV KIMENET: Érezzük magunkat és érezzük át olyan reakcióknak a lehetőségét, amikor pozitív kimenetele lehetne ennek a szituációnak, érzelmi reakciónak. Képzeljük el, érezzük át! Hogyan éreznéd magad így? Csak képzeld el a legpozitívabb válaszreakciót. Milyen lenne az? Alkosd meg ezt a választ és érezd át az elkövetkező néhány percben.

9. FÖLDELÉS: Irányítsuk vissza a figyelmünket a légzésre.

10. Szorítsuk ökölbe a kezünket és tarts ott minden maradék érzelmet, majd lassan nyisd ki ujjaidat és engedd ki ezt az energiát.

11. Irányítsuk vissza a figyelmünket a légzésre. Csendben időzzünk így egy darabig.

Ezután párban, monológ beszélgetésekben fel is dolgozhatjátok a tapasztaltakat.

Share this entry

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!