Bemutatkozás

Miért is vágtam bele ebbe az egészbe? Mi is ebben a küldetés?

Szeretném a meditációt népszerűsíteni.

Valójában foggalmam sincs!, de pár dolgot most elmesélek. pár éve egy szülinapi ajándékként csöppentem bele véletlenül ebbe az egészbe. 1 4-5 napos csend táborban először nem tudtam mi történi, aztán a 3. napon egyszercsak ismerős lett minden, úgy az egészen kiskormból, gyerekoromból ismerős. És  belevetettem magam a meditáció, a spiritualitás, a felébredés villágába.

  • De fájó szívvel láttam, hogy sok helyen és sok embert mondta, hogy áhh ,én nem tudok meditálni! Így hát az egyik szerelmem, hogy mindenkihez eltuttatni és megismertetni a meditációt, vagy a tévhitére ébreszteni, miszerint nem tud meditálni.
  • Ez az az állapot amikor igazán otthonosan mozgok a világban, magammal kint és bent. Úgy lyenkor olyan jóságos, szép minden, és persze nagyo nszerethető. Így arra gondoltam, ha ezt akarom tanulni és még jól is érzem magam benne, akkor adott a lehetőség, hogy  csináljam is, így ez a 2 oka, hogy jó ég tudja mibe, de ezennel belevágok!
  • Megtapasztaltam valamit, ami nem tudom micsoda, de én csak a puszta létezés örömének hívom. Azt sem tudom hogyan lehetne ezt másnak is átdni, de szeretném.
  • Azt vettem észre, ha abbahagyon ezt a valamit, amit én meditációnak hívok, egyféle puszta jelenlétnek, akkor újra elkezdek egyre nagyobb és nagyobb fordulatot venniegészen addig amíg bírok. Igen, korábban munkamániás voltam, ha lhet ezt mondani, de én csak úgy értem ,hogy annyira a jövőbe belegondolt elképzeléseket hajtottam, hogy szinte nem is voltam itt. Ezt sem szeretném újra, mert hát ami igaz, az igaz, a környezetem talán sokat szenvedett ettől, hiszen nem csak magamat, de mindenki mást is felpörgettem.
  • Sokat szeretnék még megismertn a mély ősi tradíciókból, egyféle rendszerező, kutató emberke vagyok, és ha más nem, de szeretem a külömböző meditaciós formákat gyakorolni és a gyakorlatban a kulömböző hatásait megtapasztalni. Valahogyan nekem úgy túnik, hogy minden összefüg mindennek és eze valahogyan embertől függően (merthát szerintem mindenkinek megvan a maga kedvenc meditációs formáj, márha volt olyan szerencsés, hogytalálkozott vele) kiegészítok egymást. Persze ez lehet agyalás is ,de mindenesetre izgalas kutató téma lett számonra. és ugyanezt vélem felfedezni az önmagunk keresésében is.
  • Így ezennel aminden tradíció vezetőjétől elnézést kérek, de eme dolog lehet korátom, de ne mszeretnék elköteleződni most egyetlen tradícióhoz sem, de szeretnék a legjpobb tanítvány lenni ha egyáltaln lehet ilyet mondani, mert értelme ebbena formában nincs.
petorobert

Pető Róbert vagyok. Lett pár mondásom, ami élet szemléletemmé formálódott az évek alatt, vagy úgy is mondhatnánk sajátos szutráim lettek.

- Az elvárás elválaszt.
- Az összehasonlítás elkülönít.
- Az ellenállás beszűkít.
- Az "akarás" fogságba ejt.
- Véleményem vakká tesz.

Bármi megtörténhet és annak az ellenkezője is. Jó hír, hogy Bármikor.
Kevésbé szeretett mondásom:
(Amíg nem keveredünk ki magunkból) Egy állandó dolog van: a változás, ami folyamatos.


Iskoláimat a szakmunkástól a magyar-kémia tanárig nem sorolnám fel, de úgy tűnik az ellentét párok, a jelenségek többoldalú megélése, megtekintése  mindig életem részei voltak, talán nem véletlenül. Vagy tényleg működik a csillagászat (bár ezzel nem foglalkozom) és halaknak tűnök.

A spiritualitás kb. 3 éve zuhant (szülinapomon 2015 elején) rám, amely azonnal ismerős volt gyermek koromból, így úgy tűnik immár innen, mintha csak egy nagyobb szünetet “ tartottam” volna.  Legyen az nyitott vagy csukott szemű meditáció visszaemlékezve ezekre az évekre. Gondolatom szerint a meditatív állapot az élet normális része! A meditációban lenni egy létállapot, fontos mint az alvás!

Célom, hogy a meditatív vagy a mély spirituális állapotot bevigyük a mindennapokba, és ne kelljen kirohanni embertársaink és a hétköznapok közül egy teljesebb állapothoz.

Nem köteleződtem el egyetlen irányzat mellett sem, úgymondva nem zárok ki semmit, így több meditációs hagyományt gyakorlok napi szinten több órányit rendszeresen. A meditációk közötti időt pedig annak további gyakorlására használom ahol csak lehet.

Életemben és a meditációban is a hangsúlyt a tapasztalatra helyezem elsősorban, bár érdekelnek a különböző tradíciók hagyományai is, elsősorban a meditációs és tudományos vonatkozásukban.

Meditálok a Himalaja Joga tradíciója,  Szvámi Ráma tanításai alapján is, amellyel kapcsolatban Rishikeshben  (India) egy hosszabb elvonuláson vettem részt, ahol részletes képzésbe csöppentem bele ennek alapjait tekintve. Itt kaptam a mantra beavatásomat is.

Rishikesh-i ashramban elmélyült bennem a jóga meditatív mélyebb hagyománya, a Himalájában töltött további magányos napok pedig megmutatták ennek mélyebb értelmét, valami más létezésnek is. Itt került mélyebb megértésre a jóga Ászanák és Csakrák szerepe is a meditációban és az énkeresésben. (Köszönöm az utat Jadzsva)

Rendszeresen meditálok a The- inn gu burmai módszerrel, amelyet egy burmai  szerzetestől tanultam, mely egy mélylégzéses meditációs módszer. Ezúttal is köszönöm Pyi.

A magyarországi eredeti fény temploma koreai  zen budhista rendben találkoztam az énkeresés további formáival és megkaptam a Gong Dó nevet. Valamiért nagyon találó lett. 🙂  Köszönöm.

Második egyszemélyes indiai kalandos utazásom során mély hatást tett rám Papaji “mestere”, Bhagaván Sír Ramana Maharsi dél indiai ashramában eltöltött 1 hónapos magányos elvonulásom. Itt mélyült el a Ki vagyok én? keresés iránti tűz.  Ezen itthoni folytatásában sok köszönettel tartozok Prakash- nak, és az intenzív elvonulásainak, akit egyben főbb mesteremnek is tekintek.

“Pető Robi a szellemi Úton járva osztja meg tapasztalatait. A Samadhi Szellemi Akadémia résztvevőjeként elszántan és eredményesen dolgozik magán, és ezen a biztos alapon áll a tanítói, segítői munkája. Ajánlom szeretettel.”-  PrAkash Vörös Ákos

Aurobindo és az Aurowille spirituális megközelítései szintén tágítottak látásmódomon indiai utazásom során.

A kundalíni joga rajongása mellett a transz, traszcendens világ és az emelkedett állapotok foglalkoztatnak, amely beépül a meditációs “kultúrámba”, ha lehet ilyet mondani. Véleményem szerint is a transz az emberi  létezés egyik csúcsa, nem véletlen minden ősi kultúrában, így a zene, hangok, éneklés vagy mantrázás szintén fontos része életemnek és a meditatív állapotok egyes formáinak.

Jelenleg tanulom a meditatív hagyományokat használó egyéb gyógyító módszereket, theta floating…

Kutatom a meditatív hagyományok közötti “ kapcsolatot”, amely gondolatom szerint személyre szabható, ebből eredően izgat a meditáció személyre szabhatósága, amelyet alkalmazva úgymond sikeres próbálkozásaim is vannak már 🙂 . “Meditálni mindenki tud, csak meg kell találja jelenlegi állapotához megfelelő formát, én csak segítek ezt előhozni.”

Antropozofián belül foglalkozom Rudolf Steiner meditációs módszereivel, azon tanítások gyakorlatba ültetésével, mélyebb tanulmányozásával.

2017 szeptember elején fejeztem be A Csodák Tanítása  (Helen Schucman) kurzus 1 éves lecke és tanítói kurzusát. Erre általában csak csoportosan képesek az emberek (állítólag).  Szerintem csak meditáció és  elköteleződés kérdése az elmélyülés a napi tanításokban, így ebből tanultak és a megélt tapasztalatok is részét képzik a meditációs szemléletemnek és az életemnek is immár. A találkozást Sebők Zsoltnak a zarándoklatán és Sarkadi Krisztának köszönhetem.

Éves szinten 1-2 hónapot töltök különböző tradíciók meditatív elvonulásain amit köszönöm a Mindenségnek hogy megtehetem.

Köszönöm a családomnak eme intenzív élet szakaszomhoz a támogatást, megértést.

És az elfogadó “kollégáknak.”


Miben tudok segíteni?

Sokoldalú tapasztalataimat egyesítve én nem egy tradíciót, hanem a meditáció hozzád közel álló mélységeit próbálom megmutatni, pontosabban csak felhozni azt, ami egyébként is ott van már benned, én csak egy véletlen “vagyok” az életedben. A tudatosság, mindfulness és a meditáció és az önismeret  mai világunk elkerülhetetlen eleme, a meditatív hagyományok  praktikus mellékterméke. Egyes divatos irányzatok szerint a siker kulcsa. Bízom, hogy nemsokára olyan lesz ez, mint amikor lemész futni. Ugye fura lett volna 100 éve ha nagyanyádat futni látni egy szülés után annak idején? Na ez manapság pont ilyen. Fontosnak tartom, hogy ne a boldogságért, hanem boldogságból cselekedjünk! Ezen emelkedett meditatív állapotokat lényegesnek tartom a mindennapokba integrálni, ne csak a meditáció alatt történjenek meg azok a valamik.

Ezt zseniálisan ötvözte/ rendszerezte Ken Wilber integrál szemlélete, ki nagy utat mutatók közé tartozik nálam.

A hosszú  vipassana  (Goenka és más “vipassana” irányzatok) meditációs elvonulási tapasztalataim szintén azt erősítették meg, hogy egy egyszerű hétköznapi praktikus eszközként is használhatjuk a meditációt. Úgymond önmagunk urai lehetünk egy eszköz segítségével.

Az egyik legfrissebb ( 2017 nyara)  különös megéléseimet a Rinzai zen tradíció elvonulásán éltem meg, amelyben ezennel is köszönöm a mesternek,  Jeff szavakkal nem kifejezhető “vezetését és biztatását”.

Nem sorolnám fel az összes meditatív tradíciót, amelyben elmélyedtem (csikunk, szufi, egyéb buddhista és hindu irányzatok, tisztább keresztény megélések).

Az utóbbi időkben elkezdtem ezekhez hozzá tanulni/ olvasni, amiben jó felfedezni a korábban megélt tapasztalatokat. Hálás vagyok pár nagyszerű könyvnek, tanítók, mesterek sorának akik mind hozzájárultak jelen dolgaimhoz: Ganga, és mások akik a posztokból jól ismerősek: Mooji, Tolle, Advaita más tanítói, Rupert Spira, Adyashanti,  Hawkings… Chinmoy és követője Gunagriha szeretete.

Csak annyi, hogy keress bátran, nyitott vagyon új tradíciók megismerésére, és azok meditatív megmutatására is, vallástól és hitrendszertől függetlenül. Szívesen kipróbálok új meditációs hagyományokat/ tradíciókat és szívesen gyakorlok együtt tradíciótól függetlenül. A közös energia…

Gondolatom szerint minden egy hitrendszer része, ne ragadj le egyiknél sem, csak használd segítőidnek, amíg az támogat téged, aztán engedj el mindent, ne ragaszkodj semmihez és persze ne is utasítsd el. “Hitrendszerem” szerint vegyük észre mit akar az mutatni nekünk!

Végül pár érdeklődésem még: amiben még nem mélyedtem  el de hív: indián meditatív kultúra, az ausztrál bennszülöttek világa, polinéz szigetek felszabadult világa...

A fentieken kívül egy bizonyos szinten legfőbb tanítóim még, ha lehet ilyet mondani a jelen, múlt és jövő tekintetében.

  • Jézus Krisztus számomra megmutatta a múlt elengedését.
  • Krishna az élet és a jelen szeretetét szimbolizálja nekem.
  • Buddha a jövő rabságától segít a jelen boldogságába hozni egyszerű praktikákkal.

Namaste.