Meditáció a nyugati kultúrában, az egészséges élet természetes része.

Csak semmi varázslat!

A kelet bölcsességét a nyugat számos résztvevője is felismerte, érdekesség képpen újabban a Google, Apple, Facebook ... is!
Ahol az akadémikus tudás és a keleti bölcsesség találkozik...

Hogyan kerül ide ez a téma? Mára már a nyugati egészség "koncepció" része lett, nélkülözhetetlen a valóban egészséges élethez. Hiszek abban, hogy a meditáció belülről észrevétlenül változtatja, teszi jobbá világunkat.
Akár minek is gondolod magad, a meditáció hat rád is. Ezzel a sorokkal csak azoknak szeretnék üzenni, akik a spiritualitást é ezen belül a meditációt valami furcsa, ufó dolognak tartják. Akármilyen üzletember vagy, a világot te is jobbá teheted, ráádásul Te is szeretnél egészséges lenni vagy maradni. A kettő nem zárja ki egymást. Hiszen, hogy a világunk a belső világunk megváltoztatásával lehet jobb, ami aztán kint is megnyílvánul.

A nyugati világ egészség koncepció szerves része lett a meditáció, ha valóban egészséges akarsz lenni/maradni?!

Na nézzük ez a nagyok hogyan foglalták rendszerbe!

Az Apple...

Tevékenység: Sport, mozgás, séta, kevés edzés az egészséges szervezet igényli, szinte nélkülönözhetetlen pláne akkor ,ha ülő munkát végzel.

Tudatosság, Meditáció: Ürítsd ki az elmédet! Éld át a pillanatot, lazulj el, csendesedj el!  Ez maga a meditáció, amivel kapcsolatban sok segítséget és információt kapsz ezen az oldalon. A sok elfoglaltság miatt az elménk nem lazíthat és folyamatos ugrásrakész streszben él. A tudatos pihenés maga a meditáció, ami nem egyenlő az alvással, bambulással.  Kezdjük pár mély levegővétellel, majd figyeld a lélegzeted.

Táplálkozás: Figyelj az étel mennyiségére és minőségére! Más forrásokban rengeteket olvashatsz erről.

Alvás: Ébredj óra nélkül ugyanakkor. Legen egy lefekvési időd!

Ezeket támogató alkalmazásokat ma már az  alapvető app-k között találod meg!

Steab Jobs és a ZEN meditáció kapcsolata:

( A könyv borítója)

"Steve Jobs és a zen buddhista Kobun Chino Otogawa barátságának illusztrált ábrázolása, valamint annak hatása Jobs karrierjére, az Apple társalapítója, Steve Jobs (1955-2011) olyan hatalmas hatással volt olyan sok emberre, hogy élete gyakran mítoszokat öltött.  .  Sikerének nagy része azonban a tervezőkkel, mérnökökkel és gondolkodókkal való együttműködésnek volt köszönhető.  Steve Jobs Zene Jobs és egy ilyen személlyel való kapcsolatának történetét meséli el: Kobun Chino Otogawával.  Kobun zen buddhista pap volt, aki az 1970-es évek elején emigrált az Egyesült Államokba Japánból.  Újító volt, nem becsülte meg a szabályokat, és szenvedélyes volt a művészet és a design iránt.  Kobun olyan volt a buddhizmushoz, mint Jobs a számítógépes üzlethez: egy renegát és vadember.  Nem sokkal később ketten barátok lettek – egy kapcsolat, amely nem volt tartós.  Ez a grafikai könyv ennek a barátságnak az újragondolása.  A történet előre és előre halad az időben, az 1970-es évektől 2011-ig, de középpontjában Jobs 1985-ös Apple-től való száműzetése utáni időszak áll, amikor Kobunnal folytatott intenzív tanulmányozást.  Az együtt töltött idő szerves részét képezte azoknak a nagy ugrásoknak, amelyeket az Apple később megtett terméktervezésével és üzleti stratégiájával.

 A lecsupaszított párbeszédek és a merész kalligrafikus táblák segítségével elmesélt The Zen of Steve Jobs azt vizsgálja, hogyan csiszolhatta Jobs tervezési esztétikáját a keleti valláson keresztül, mielőtt úgy döntött volna, hogy csak azt határozza meg, amire szüksége van, és a többit maga mögött hagyta."

Könyv  erről itt>>


Facebook...

Érdekesség, hogy a facebook is arra biztat, használjuk tudatosan rendszerét. Iktassunk be tudatos perceket életünkbe (tudatos jelenlét meditáció vagy mindfulness) és használjunk sétáló meditációt.

Lássuk képekben hogyan tesz ezt az alkalmazásban:


A Google ...

A Google -nél nemcsak amolyan törekvés, hanem a cég belső működésének és sikerének része is, már amennyit én innen kívülről meg tudok állapítania könyv közvetlen amolyan google-s hangulatából következtetve... meghát írva is vagyon a könyvben...

Szóval a tudatos jelenlét: mindfulness és a meditáció és a relaxáció nem amolyan hum-bug cucc.
A Google-nek ezen könyvét ajánlom figyelmedbe. Vicces, kalandosan és könyedden dolgozza fel a témát...

Ray Dalio...

Raymond Thomas Dalio amerikai milliárdos befektető és fedezeti alapkezelő, aki 1985 óta a világ legnagyobb fedezeti alapja, a Bridgewater Associates befektetési igazgatója. A Bridgewater-t 1975-ben alapította New Yorkban. Tíz éven belül a Világbank nyugdíjalapjából 5 millió dolláros befektetést öntött.

Ray_Dalio_Elvek

Forrás: http://meditacionk.blogspot.com/2019/12/ray-dalio-elvek.html

Bill Gates idei téli könyvajánlójával találkozhattál az előző bejegyzésben, kedves olvasó. Alatta pedig láthattad az én idei decemberi könyvlistámat is, azokat, amelyeket néhány napja szereztem be a könyvesboltokból. Nem volt átfedés a Bill Gates által ajánlott, és az én könyvvásárlásom között, azonban egy műnél mégiscsak volt egy közös pont. Ez pedig Ray Dalio írása.
A bejegyzésben, a Bill Gates alatti képen látható könyveim közül a legalsó, Ray Dalio, Elvek című munkája volt. A borítóján pedig pontosan a fenti képen látható Bill Gates idézet ajánlja az olvasó figyelmébe a könyvet. Természetesen Ray Dalio munkásságára nem csak Bill Gates tekintett kíváncsisággal és érdeklődéssel, hanem sokan mások is az üzleti világban. Mr. Dalio ugyanis az általa alapított befektetési céget vezette nagy sikerre az elmúlt évtizedekben Amerikában, és mára már sok ügyfél pénzét fektetik be figyelemre méltó eredménnyel. És ha valaki ezt hosszútávon is sikerrel csinálja, akkor arra az emberre azért érdemes figyelni, hiszen tud valamit. És nem csak a pénzügyek terén!
ELVEK
című munkája pont erről szól, a pénzügyi sikereken túli gondolatairól. Azokról a tapasztalatokról és meglátásokról, amelyek sikerre vezették az életben, a cégben, az üzleti világban, és amelyek rengeteg ember számára szolgálhatnak tanulságul.
A könyv természetesen sokkal több a megszokott "legyél pozitív", vagy a "csak kérj az univerzumtól" típusú bazári siker-ezotériától. Nem-nem. Sokkal mélyebb összefüggésekre, és sokkal komplexebb gondolkodásba nyújt betekintést. Ezzel a könyvvel kezdtem hát a decemberi időszakot, az év végi ünnepi hangulatot. Minden oldala lenyűgöz, elgondolkodtat és elemzésre ösztönöz. Ráhangolódásnak pedig itt lesz egy kis animációs film Mr. Dalio-tól:
Hogy a siker, a fejlődés, és a tudatosság emelését milyen komolyan veszi, azt jól mutatja az a munkahelyi kultúra, amit megvalósítottak a cégénél. Ebből mindjárt következik egy kis ízelítő is. Előtte azonban hadd mondjam még el, hogy miért is nagy szó ez.
A tudatosság emelésében,
és ezáltal egy sokkal bölcsebb emberi létezés elérésében, vagy egy sokkal sikeresebb cég működtetésében, van egy óriási nehézségi faktor. Mégpedig az, amikor ez kollektívvé válik. Egyrészt, lehet ez egy óriási inspirációs erő is, másrészt pedig egy hatalmas hátráltató is a kollektív együttműködés. Miért?
Ha az ember őszintén elmerül, akár a meditációban, akár pl. a C.G. Jung féle önismereti pszichológiában, akár egyéb hasonló dolgokban, akkor veheti csak észre, hogy milyen nehéz önmagával szembesülnie. És itt a kulcsszó, az őszinteségen van. Mert lehet ezeket a tevékenységeket felszínesen, fanatikusan, vagy csak úgy immel-ámmal művelni, és akkor semmi nehézséget nem jelent. Akkor ezek a tevékenységek csupán kellemes délutáni lityi-lötyi semmiségek. Azért, mert nem hatol mélyre, és pusztán pótcselekvés az egész. Azonban ha igazán őszintén és teljes tudatossággal van benne az ember, akkor bizony sok nehézséggel jár a fejlődés.
És amikor őszintén megtapasztalja az ember ezt a nehézséget, akkor elkezdheti megsejteni azt is, milyen nehézségekkel járhat az, ha ezt a tudatosságbeli utazást kollektívan művelik. (feltéve ha valóban őszinte és tudatos a kollektíva!) Most már hogy valamelyest elképzeltük ennek a tudatossági folyamatnak a nehézségét, akkor emeljünk a nyomáson, és emeljünk a téteken!
Képzeljük el azt,
hogyha ebben a kollektív tudatossági utazásban egy munkahelyen például, pluszként már nemcsak családok és emberi sorsok anyagi egzisztenciája jelenik meg, azaz a munkavállalók élete, hanem még milliárd dollárok sorsa is. Az ügyfelek és a cég pénze. Tehát amikor már nem csak álmos hétvégi délutáni, tea melletti önelemezgetési csoportkák tere-feréje folyik két vaníliás kekszecske, és egy kis halk, lágyan andalító zene között, hanem hatalmas vagyonok sorsa is. Ott bizony megnő a döntések súlya, a feszültség, és a felelősség is. És ez történik Ray Dalio cégénél.
TED-en mutatott be erről egyszer egy bennfentes videót Mr. Dalio, hogyan, mi módon megy a döntéshozatal náluk a cégnél. Megmutatta hogyan próbálják elérni azt, hogy a legtöbbet, a legjobbat, és a legbölcsebbet hozzák ki önmagukból a piaci körülményekhez, és a rendelkezésre álló tudásukhoz képest. Viszont ehhez mindenkinek meg kell tanulnia önmaga, és mások gyengeségét, hibáit és korlátait kezelni. És ez nagyon nem könnyű!
Mr. Dalio megmutatta még azt is, hogyan segíti ezt a folyamatot az ember és a gép nagyszerű együttműködése. A videón a 6.20 perctől látható ez a rész:
Ő tehát Ray Dalio, akinek már magyar nyelven is elérhető a könyve, az, amiben 500 oldalon keresztül osztja meg az olvasóval életének legfőbb tanulságait, eredményeit, buktatóit, bölcsességeit, és a végső ELVEIT. Érdemes rá odafigyelni!

Meditáció, kognitív terápia és a mindfulness az orvoslásban

Minfulness a stresszkezelésben...

Jon Kabat-Zinn amerikai orvostudományi emeritus professzor, a Stresszcsökkentő Klinika és a Massachusettsi Egyetem Orvostudományi Egyetem Orvosi, Egészségügyi és Társadalmi Tudatosság Központjának létrehozója.

Bárhová mész ott vagy>>

Tudomány és orvoslás

Kognitív irányú meditációs módszerek a tudományban és az orvoslásban tanullmány

Kognitív irányultságú meditációs módszerek a medicina perifériáján