Hümmögős (just feeling) meditáció:

Ez a meditációs forma a tudatosság és a koncentrációs meditációk formák kombinációját használják. Vagyis javítja a tudatosságot és segíti a meditatív elmélyülést.

Ez a meditáció 2 szakaszból épül fel. Egy aktív és egy passzív részből. Alapvetően az 1 órás meditációk csoportjába tartozik. Az első szakasz tartalma 25 percig tart. Ezalatt a laza ajak tartás mellett a nyelv a szájpadláson és hmmmmmm hümmögő hangot adunk ki hosszasan kilégzés mellett. Figyelmünk irányulhat az orr rész vagy az orca rezgésére ha figyelmünk elkalandozna. A mélylégzéses segít a tudatosság fenntartásában. Ha a tudatosság csökken, akkor a hümmmögés ereje csökken, ez jó hallható jelzése ennek.

Ezután mély csendes 2. szakasz következik. Ekkor csak figyelni, érezni kell a feelinget. Ez akár a belső és külső feeling összeolvadásával is járhat együtt, megszűnhet a kint és bent elkülönültsége. Csak érezz mindent, ami a jelenben megjelenik.

Meditáció felépítése:

Helyezkedj el kényelmesen egyenes gerinccel és végy néhány mély nagy sóhajtást, majd engedd légzésed megnyugodni.

1. Hümmögés 25 perc. Kilégzés alatt laza hümmmögő hang kiadása minden kilégzéssel. A nyelv laza ajak mellett finoman a szájpadláshoz ér.

2. Csendes feeling meditációs szakasz 35 perc. Ebben a szakaszban csak észleljük a jelen pillanat összes feelingjét, hangulatát kint és bent. Először a testi/ benti érzete kell figyelünk, majd egyre jobban beengedjük a kinti hangulatokat is érzékelve magunkat és a teljes környezetet. Itt nem koncentrálunk a légzésre, hanem egy szórtabb szemlélés, tanú vagy figyelem van jelen.

Minden megjelenő ek a Tanú állapotábsn vagyunk.

Share this entry

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!