Egyes irányzatok szerint az embernek 5 szeretet nyelve, amilyen módon szeretni tud vagy amilyen módon/ formában azt kívánjuk. Ezek a: Elismerő szavak, Minőségi idő, Ajándékozás, Szívességek, Testi érintés.

Előfordulhat, hogy az öleléshez valamiféle koncepciód társul ( neveltetésedből, életedből adódó kondícionáltság vagy a zárkózottság egyik formája), pl. akar tőled valaki valamit, sexualitás, bizalmamba akar férkőzni, vagy egyszerűen hoztál magaddal valamit, amiért nem szereted ha megölelnek. Figyelj oda, hogy az ölelés nem akar tőled semmit, nincs/ ne legyen szándéka, csak érezd jól magad benne! Ha a fentiek valamelyike előfordul nálad, azzal dolgod van, és ebben az esetben számodra egy hatalmas lehetőség, hogy megfigyeld magad, az érzéseket, hogy milyen ellenállás dolgozik benned! Az ölelés természetes emberi dolog, ezt nem kell tanulni.

A meditációban, mint az ölelésben is megjelenik a szeretet, de a tudatos ölelésben nem ez az elsődleges feladata, bár mint lehetőséget a szeretetre magában hordja. Segíti/ fejleszti a jelen pillanatra koncentrálást ( egyféle kellemes koncentrációs gyakorlat), és fokozza, növeli a tudatos jelenlétünket és általában jó érzést vált ki. Bizonyos kutatások alapján növeli az oxytocin nevű hormon szintjét a testünkben.

Az ölelés meditációt Thich Nhat Hanh vietnami szerzetes hozta be Európába, tudatos jelenlét, mindfulness mester. Nyugati elterjedésében a tudatos jelenlétnek Jon Kabat-Zinn is jelentős alakja volt. Tudatos jelenléttel, teljes figyelemmel adózunk a jelen pillanatnak miközben nyugodtan fogadunk minden gondolatot vagy érzést, ami felbukkan bennünk.

Tudatos ölelés meditáció:

  1. Álljunk szembe az ölelő párunkkal a találkozáskor és vegyünk néhány jó nagy lélegzetet az ölelés előtt.
  2. Öleljük át egymást szívből szorosan ha lehet.
  3. Lélegezzünk pár mélyet, és úgymont feledkezzünk bele az ölelésbe. Tudatosítsuk hogy vagyunk, örülünk. Tudatosítsuk, hogy ő is itt van, örül veled együtt.
  4. Élvezzük, hogy mindketten jelen vagyunk, ebben a pillanatban (akár)
  5. Az ölelést 20-30 masodperc minimum, majd mond köszönetett ( vagy jelezd testi gesztussal) az ölelés bontása után, és ha teheted jólesően nézzetek egymásra.
Share this entry

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!