Sokan említitek, hogy valahogyan nem válik rendszeressé a meditációtok. Légy üdvözölve ebben a napló bejegyzésben, mert jó ha tudod, hogy nem vagy egyedül. Konkrét tippek előtt egy kis kitekintő.

Ezt segítve, több dologban serénykedem, próbálok segíteni de te is bekapcsolódhatsz! Bevallom, néha jól jönne egy kis segítség. Tehát nézzük a részleteket, hol és hogyan akadhatunk el.

1. ( Meditációs hely )

A meghitt meditációs hely fontos része az inspirált rendszeres meditációnak. Ezért is javasolják több tradícióban is a saját kis oltár létrehozását a számodra kedves vezető képével vagy szobrával, de csak ennyi.

Sokszor nem könnyű egy jó meditációs helyet találni, amikor járunk – kelünk a városban. Pedig ez fontos lenne. Később ennek már nem lesz nagy jelentősége talán, bár sosem árt, ha ez egy meghitt helyen végezzük a meditációnkat. Másik meditációs helyünk lehet az otthonunkban erre a célra kialakított ülő hely is, lehetőleg valamiféle szentélyszerűséggel, de ez lehet friss virággal tisztán tartott, gondozott hely is. Otthonodban legyen egy fix hely, ahová mindig szívesen leülsz meditálni. Egyelőre Egerben jó lenne kialakítani egy vagy több helyet, ami fűtve, tisztán, szent térként 0-24 -ben várja a meditálni vágyókat szükséges felszerelésekkel, akár relax megoldásokkal is. ( zene, ülőpárna, relax segédlettel, állandó segítő személyzettel) A cél, hogy a nap bármely szakaszában, munkaidőben is könnyen elérhető legyen egy vagy több meditáló hely, ahová bármikor beülhetsz egy 10-20 percre is meditálni, befelé fordulni vagy relaxálni. A cél, hogy a napod természetes részévé váljon ezen tevékenység! Beszélgetések folynak az önkormányzattal és az egyházakkal, jóga stúdiók stb… Jöhet az ötlet. A meditáció, mint az evés mindennapi életünk részévé kellene váljon, mint pl. egy közös program, napközben 2 megbeszélés között egy hely ahová be ugrunk magunkra emlékezni. … Persze lehetsz folyamatosan meditációban, ez nem zárja ki azt, de a 2 két féle állapot, egyszerűen csak más.

2. ( Meditációs helyi közösségek. )

A szanga a közösség szintén része a kitartó inspirációs környezetnek, szintén egy segítő eszköz, ha lehet mondani, közeg.

  • Fontos pillére a közösség a meditációs útnak. Szangha-ként is említi 1-1 hagyomány. Inspirálóan hathatunk egymásra, tanulhatunk egymástól és társak lehetünk a meditációban. Közösségek, akik már tisztelettel és szeretettel fordulnak egymáshoz és felismerték, hogy nem vagyunk többek vagy kevesebbek a másiknál, csak éppen most így tűnik. Zenés összejövetelek, ahol lehet akár teázás és tánc is egymással békésen beszélgetve.
  • Egy-egy tradícióhoz a közösség és az ápolt hitrendszer vagy filozófia miatt előnyös lehet kapcsolódni, sok inspirációt adhat a kitartáshoz, amire az elején talán jócskán szükség lehet.

3. ( Szolgálók vagy vezetők)

A meditációt segítők vagy szolgálók fontos támaszok ezen az úton, magasabb szinten a mesterünk ez is megtalálhatjuk.

Meditációs szolgálók :

  • Nem egy megvilágosodott társunk, de a meditáció elmélyítésében segítő elkötelezettek, akikhez személyesen vagy más csatornán bármikor lehet kérdéssel fordulni.
  • A meditációs összejövetelekben önkéntesen, ellentételezés nélkül szívesen segítők, legyen az vezetett meditáció vagy egyéb összejövetel vagy ilyen helyek fenntartása.

4. ( Motivációk és áttekintések tehát:)

  • Ha az eredményeket csak a meditáció alatt vagy közvetlen azután várod, máris zsákutcába futottál. Legtöbb esetben egy váratlan pillanatban zuhanhatsz bele ami pár hétig titokban előkészülődött a meditáció alatt,vagy egyszerűen észrevétlenül elkezd átalakulni a személyiségednek gondolt részed. Egyre többet kapcsolódsz a valósághoz, szép fokozatosan. Abból is tudhatod, hogy haladsz, ha időnként teljesen szétesik a jól berendezett környezeted, életed legyen az bármilyen. Ezen idők alatt is, kitartó meditációval megteremted a számodra is jobbnak érzékelt vagy magasabbnak érzékelt létet. Tehát szétesik és újra rendeződik 1-1 dolog egy magasabb formában. A tehetetlenség íze ha megérint, akkor már az életed teljes csődjétől sem fogsz félni, mert fogod tudni, hogy itt az esélye ahhoz a valamihez valóságosan kapcsolódni és ok nélkül teljesen elégedett, boldog lenni, meglátni mindenben a szépet a jót és a szeretetet. Ez nem törvényszerű, de minden megtörténhet és annak az ellenkezője is. Bármikor, nem tudhatjuk. Nos, ez ne tántorítson el a meditációtól, mert más esetben ott ragadsz, ahonnan életed végéig elvágyódsz. Persze a meditáció egy olyan mélységre is felébreszthet, ahol a jelen helyzeteddel teljesen összhangba/ harmóniába kerülsz. Legyen ez egy hely, város, munkahely, párkapcsolat, társaság vagy életcél vagy egy másfajta életre vágyódás, szeretetre vágyódás, folyamatosan valami jobbra, szebbre vágyódás hatalma ülhet rajtad. Elvágyódás a jelenből, valami mélységes kapcsolódás hiánya. Tehát keresők maradunk.
  • Buddha 7 évig meditált úgy, hogy előtte már pár ösvényt megjárt. Szóval ne hagy magad becsapni saját elképzeléseid alapján, hogy neked már nem kell meditálni, te egész nap meditálsz. Ez az egyik klasszikus csapda.
  • Sajnos van egy rossz hírem is, elköteleződés nélkül nem fog menni. Elszántnak kell lenned! Ehhez segítségül lehet, ha az elején 2 hetet arra fordítasz bármilyen formában, hogy meghatározod az életed legfőbb fókuszát. Ha a kialakított cél motivál téged, az a meditációdban, tudatodban, vagy a tudatalattidban is helyt kap magától. Mit szeretnél ezzel az eséllyel kezdeni? Ha ez megvan, nevezheted életed céljának is, de ne valami kicsi dologra gondolj! Valami olyasmire, amire ha elérted, akkor nincs vágyódás más még újabb dologra, nevezhetném ez az életed végső vágyának, ami után már nincs semmi más! Nincs más, csak az. Mi lenne ez? Ha ez megvan, akkor a meditációdhoz úgy viszonyulj, mint ennek előfutára, ha lehet mondani a tudatalatti segédje! Gondolj arra, hogy azért meditálsz, hogy az a valami vagy annak lehetősége megjelenjen életedben, de kérlek vedd észre, mert előfordulhat az is, hogy már jelen van vagy minden adott hozzá. Ezen  szent cél tudatában gondolj a meditációdra, ezzel a szent elhatározással ülj le meditálni! Előtte gondolhatsz rá, de a meditációd alatt ezzel ne terheld magad. Vannak erre meditációt használó más technikák, ha erre ily módon is szeretnél koncentrálni, mint pl. ThetaFolating…
  • Szóval az ülő meditáció kiterjeszthető, de ne helyettesítsd járó vagy bármilyen más meditációval, de kiegészítheted ha időd engedi. Vannak, akik meditációban magasabb állapota a szamadhi-ban ülve halnak meg boldogan, békésen mosolyogva. Szerinted ez már megy neked járkálva is?
  • Tűzz ki egy időpontot, de a meditáció hosszához ne ragaszkodj! Miért: Kényszerré válhat, átalakulhat valami teljesítendő dolognak. Életszerű, hogy nincs mindig ua. időd rá, így abba a csapdába eshetsz, hogy most nincs 20-50 perced, akkor inkább nem is meditálok, és már le is beszéltem magadat róla.
  • Reggel a legelső tevékenység legyen, addig semmi másba ne kezd bele. Ne nézz tükörbe…
  • A napközbeni nem ülő meditációkat egyféle kiegészítésének érdemes felfogni, a csendes ülő meditáció mellett. Másfajta agyhullámon működsz ilyenkor, másfajta meditáció.
  • Amíg egy kolduló edénnyel ételt koldulva és/ vagy 5 Mercédesszel nem rendelkezel, addig van ami birtokol téged. Szóval akár befogadó akár kiüresedő ösvényt járunk, ha csak az egyiket járjuk, akkor addig egy elvhez és nem az emberiséghez tartozunk. Vagy nem bízunk valamiben vagy elutasítjuk azt, ami járna.

Szóval a tippek másképp:

  1. Kétség, kételyek (folyamatos figyelem): Hajlamosak vagyunk kétségbe vonni a meditáció hasznát vagy a számunkra való hasznosságát, illetve alkalmasságunkat.
  2. Nyugtalanság (boldogság vagy kellemes közérzet jó ellenszer) A nyugtalanságunk mögött egy mélyen húzódó kényelmetlenség van, vagy a gyakorlat elkerülését szeretnénk valójában.
  3. Álmosság, tunyaság és tompaság (célzás segíthet itt). Adjunk elménknek valamilyen határozott feladatot, ki-be légzés figyelése, stb…
  4. Averzió és rosszakarat (elragadtatás, az ellenszenv ellenszere) A kellemetlen érzéseket idegenkedve eltoljuk magunktól, ezt averzionak nevezzük.
  5. Összpontosítás jó ellenszer az (érzéki és vágy ellenszere) érzéki vágyakhoz. Azon kapjuk magunkat, hogy gondolataink álmodozva ugrál egyik vágyról a másikra.

Mára 10 serege: ( kihívások és szennyeződések a meditációs úton. forrás: Még ebben az életben- Sayadaw U Pandita)

  1. Érzéki örömök
  2. Elégedetlenség
  3. Éhség és szomjúság
  4. Sóvárgás
  5. Tunyaság és tompaság
  6. Félelem
  7. Kételkedés
  8. Önhitség és hálátlanság
  9. Haszon, dícséret, megbecsülés, érdemtelen hírnév
  10. Önmagasztalás és mások lekicsinylése
Share this entry

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!